Paragraaf 5 van de nieuwe versie van de Gedragscode 2024 voorziet in de introductie van de Norm taaltoetsen taaltabel Gedragscode Hoger Onderwijs. Met de introductie van deze norm, is de tabel waarin de taaltoetsen zijn opgenomen uit de tekst van de Gedragscode gehaald en opgenomen in de Bijlage taaltoetsen Gedragscode. Voorgaande verlangde een aanpassing van de tekst van de Gedragscode. De drie koepelorganisaties en de Landelijke Commissie hebben ingestemd met de nieuwe versie Gedragscode 2024. Dit heeft als gevolg dat een nieuwe versie van de Gedragscode, inclusief norm, procesbeschrijving en taaltabel per 1 januari 2024 van kracht zijn geworden. Vanaf dit moment is het mogelijk om aanmeldingen van taaltoetsaanbieders in behandeling te nemen overeenkomstig de daartoe opgestelde Norm taaltoetsen Gedragscode HO 2024.
In de documenten hieronder is de benodigde informatie ter beschikking gesteld:
- Gedragscode HO 2024
- Bijlage taaltoetsen Gedragscode oktober 2024
- Norm taaltoetsen taaltabel Gedragscode HO 2024
- Procesbeschrijving valideren taaltoetsen 2024
- Stappenplan aanvraagprocedure opname bijlage taaltabel Gedragscode HO
- Aanmeldformulier voor de bijlage taaltoetsen Gedragscode HO
Voor een goed begrip van de procedure verzoeken we u de documenten goed te lezen, met name het stappenplan geeft een duidelijk overzicht van de procedure.
In het geval van verschil in interpretatie tussen de Engelse en Nederlandse versies van bovengenoemde documenten, prevaleert de Nederlandse versie.
februari 2025 – nieuwsbericht
Aanpassing aanvraagprocedure taaltabel
Per 1 januari 2024 is een nieuwe versie van de Gedragscode Internationale Student Hoger Onderwijs van kracht. De taaltabel is per die datum uit de tekst van de gedragscode gehaald en ondergebracht in de ‘Bijlage taaltoetsen Gedragscode’. Ook is met deze wijziging voorzien in een procedure voor taaltoetsaanbieders om toe te kunnen treden tot de taaltabel. Taaltoetsaanbieders kunnen ieder jaar in de periode van 1 oktober tot 1 april een verzoek indienen om hun taaltoets te laten opnemen in de taaltabel.
Onderdeel van die procedure is een kwaliteitsbeoordeling op basis van de daartoe opgestelde norm door een validerende autoriteit. Hobéon is aangewezen als preferred supplier. Ook is bij het opstellen van de norm voorzien in de mogelijkheid dat een taaltoetsaanbieder een andere validerende autoriteit kan aandragen. Deze validerende autoriteit zou vervolgens ter toetsing worden voorgelegd aan de Toetsingscommissie. Deze commissie zou beoordelen of de voorgedragen autoriteit voldoet aan de voorwaarden zoals deze zijn vastgelegd in de norm en procesbeschrijving.
De Toetsingscommissie voelt zich echter onvoldoende toegerust om de genoemde taak correct uit te kunnen voeren. De mogelijkheid een andere autoriteit voor te dragen is om die reden komen te vervallen. Besloten is om taaltoetsaanbieders die graag deze route hadden willen volgen twee opties voor te leggen: ofwel alsnog kiezen voor Hobéon als validerende autoriteit, ofwel wachten tot de evaluatie van de norm en procesbeschrijving. De evaluatie is in beginsel voorzien over vijf jaar vanaf het moment dat de norm in werking is getreden.
Alle betrokkenen betreuren de situatie. We bieden onze excuses aan en vragen uw begrip voor de omstandigheden. Via onze website, nieuwsbrief en e-mails zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en tijdig informeren over actualisaties van de taaltabel. Mocht dit bericht vragen oproepen, neemt u dan vooral contact op met het bureau van de gedragscode.