1 oktober 2024: update van de Taaltabel

Al sinds langere tijd houden we u, onder andere via deze nieuwsbrieven, op de hoogte van de ontwikkelingen rond de herziening van de taaltabel. In de nieuwste versie van de Gedragscode (2024) voorziet paragraaf 5 in de introductie van de Norm taaltoetsen taaltabel Gedragscode Hoger Onderwijs. Met deze wijziging is voorzien in een procedure voor taaltoetsaanbieders om toe te kunnen treden tot de taaltabel. Taaltoetsaanbieders kunnen ieder jaar in de periode van 1 oktober tot 1 april een verzoek indienen om hun taaltoets te laten opnemen in de taaltabel. Vervolgens worden in de maanden april tot en met september de binnengekomen aanvragen beoordeeld en wordt besloten welke taaltoetsen wel en welke niet in de taaltabel kunnen worden opgenomen. Uiterlijk 1 oktober is dan duidelijk welke taaltoetsen vanaf dat moment door de onderwijsinstellingen kunnen worden geaccepteerd in het kader van de Gedragscode HO.

Achtergrond hiervan is dat de koepelorganisaties al jaren aanvragen van taaltoetsaanbieders ontvangen om opgenomen te worden in de taaltabel. Het was de uitdrukkelijke wens om deze verzoeken volgens een daarvoor ingerichte procedure in overweging te kunnen nemen. De Landelijke Commissie en de koepelorganisaties hechten er waarde aan dat dit op een objectieve en zorgvuldige manier gebeurt. De nieuwe procedure (met norm en procesbeschrijving) voorziet hier nu in.

Inmiddels is de eerste aanmeldronde volgens de nieuwe procedure geweest, belangstellenden konden zich tot 1 april 2024 melden. Acht taaltoetsaanbieders hebben dat ook daadwerkelijk gedaan, zowel nieuwe aanbieders als aanbieders die al in de taaltabel opgenomen zijn. Op dit moment doorlopen deze acht aanvragen het beoordelingsproces, waarna er een adviesrapport per aanvraag wordt opgesteld. In september zal de Toetsingscommissie de laatste adviesrapporten ontvangen en kan besloten worden welke nieuwe aanbieders per 1 oktober 2024 aan de taaltabel zullen worden toegevoegd.

Via onze website, nieuwsbrief en e-mails houden we alle betrokkenen op de hoogte van de ontwikkelingen en informeren we over actualisaties van de taaltabel. Jaarlijks zal een geactualiseerde taaltabel op 1 oktober worden gepubliceerd. Mocht u vragen hebben, dan kunt u bij het bureau van de gedragscode terecht. Is uw organisatie aangesloten bij een van de koepelorganisaties (NRTO, UNL, VH), dan kunt u voor meer informatie ook contact opnemen met de beleidsadviseur van uw koepel.